Sabtu, 7 September 2013

Sambal Mangga

Remaja dulu-dulu selalu turun ke dapur menolong emak memasak.Saya pun tak terkecuali walaupun sekarang taklah pandai sangat memasak.Beruntunglah jika ibu-ibu sekarang boleh mendidik anak remaja perempuan terutamanya turun ke dapur kerana remaja kini memang culas di dapur.

Apabila mangga di depan rumah sangat menjadi tahun ini,maka lidah mulalah tak tahan nak makan sambal mangga.Hari ni baru boleh mencuba sambal mangga ni.Resepipun berdasarkan pengetahuan yang sedia ada.Sukatannya, pandai-pandailah agak.



mangga muda yang ditumbuk bersama dengan 2 ekor ikan(saiz kecil) tawar(rebus dulu) dan dua biji cili

setelah lumat,masukkan secubit garam dan gula.disebabkan mangga yang digunakan agak banyak(separuh biji mangga),maka ikan tawar juga saya letak banyak.Hasilnya,masam mangga ditenggelamkan oleh rasa lemak-lemak ikan dan sedikit rasa pedas.

@@@Satu kepuasan apabila menumbuk dengan lesung batu ni.Kemudian,dengar pula jiran sebelah menumbuk juga...hahaha macam bertanding menumbuk pula...isyarat masing-masing dah ke dapurlah tu...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan