Ahad, 11 Mei 2014

Dapur Ruang Paling Istimewa

Ruang dapur merupakan ruang paling istimewa bagi saya kerana:
1.ruang ini paling maksimum penggunaannya dan sering dilalui untuk ke tandas,dapur basah,cuci baju,cuci pinggan,ambil & simpan penyapu,buang sampah dan banyak lagi tapi tak pula rasa bosan dengan suasana dapur yang ringkas ni
2.ruang yang paling kerap dibersihkan dan mengambil masa yang agak lama
3.ruang yang tidak perlu diubah-ubah perabotnya kecuali pinggan mangkuk dan aksesorinya saja yang kerap diubah.

reka bentuk kabinet dibuat mengikut keperluan walaupun ruangnya sangat terhad(16'x6').ruang penstoran tidak mencukupi,maka ruang di dinding digunakan sepenuhnya.barulah ada ruang untuk simpan gula,teh dan air masak yang praktikal
pening juga untuk memenuhi kehendak hati dengan ruang terhad ni.yang penting,ruang pameran bercermin untuk koleksi pinggan mangkuk,rak terbuka,rak untuk gantung cawan-cawan,meja untuk buat tempat makan-makan dan kerja lain, dan ruang penstoran yang banyak(simpanan barang-barang dapur dan pinggan mangkuk) mesti ada.

inilah wajah-wajah dapur.kabinetnya tetap begitu,yang berubah hanyalah aksesorinya saja..
alang-alang dah jadi juru hiasan dalaman yang tak tauliah,rencana pendek ni saya hantar ke Anjung Seri untuk menghargai peranan dapur bagi suri rumah yang berkerja..sekarang ni gunakan dapur hadiah tu saja...terima kasih Anjung Seri

Catatan ini untuk Cabaran Ruang Istimewa
dari blog Susun Atur Sioca
Penajanya

Nota kaki:gambar-gambar yang ditunjukkan merupakan gambar-gambar yang dah basi dalam blog ini...

10 ulasan:

  1. wahhh ada artikel dalam anjung seri ekk...thorbaekkkk =))

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah suka menulis...Sebab minat menulislah juga blog ni masih hidup

      Padam
  2. Sangat lawa dan practical Kitchen awak. Saya paling berkenan, kitchen hood & hob, macam saya punya setakat guna stove biasa je.. ; ) Btw dapur awak consider besar jugak, 16' x 6' kerana, let's say your kitchen cabinet is 2' wide, you still have 4' for mobility... Anyway thumbs up... : )

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih...bukan senang nak fikirkan reka bentuknya tu untuk memenuhi kehendak dan keperluan...tapi sangat seronok jadi pereka yang tak bertauliah ni....

      Padam
  3. cantik..kayu jati lg kan :D

    BalasPadam
  4. saya suka kan dapur yang punya ruang storan yang maksima macam ni.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. perkakas dapur memang banyak...kena fikirkan cara untuk simpan...

      Padam
  5. of course la dapur ni istimewa, cantik dan kemas gitu..
    siap msuk majalah lagi, hebat!

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu sendiri-sendiri hantar...alang-alang dah rujuk majalah anjung seri untuk buat kabinet tu.lagipun masa tu tiada lagi pun cerita pasal dapur...

      Padam