Jumaat, 27 Ogos 2010

Sagu Gula Melaka

sagu gula Melaka yang telah dicampur dengan santan dan gula Melaka.Sedia untuk dimakan.Rasanya manis dan lemak.
gula Melaka yang dah dimasak tiada ...warna sagu yang asli kerana tiada pewarna

Diam tak diam, hari ni sudah masuk hari yang ke-17 kita berpuasa.Begitu cepat masa berlalu.Ujian 2 dan percubaan PMR sudah berlalu biarpun kertas untuk BM tingkatan belum habis ditanda. Kini,soalan untuk peperiksaan akhir tahun bagi kertas sastera pula yang perlu difikirkan.

Alhamdulillah,sepanjang berpuasa kali ini,sikap berjimat dalam berbelanja memang ketara.Setiap kali berbuka puasa, menu berbuka puasa seperti hari-hari biasa.Saya hanya memasak masakan yang ringkas kerana sepanjang hari persekolahan,saya berpeluang membeli makanan di kantin.Memanglah makanan tersebut dimasak dari pagi lagi,tetapi jika kita membeli di pasar Ramadhan,keadaan yang sama juga berlaku,bahkan kita tidak pasti sama ada masakan tersebut dimasak hari ini atau lebihan yang semalam.Kita juga tidak pasti sama ada masakan tersebut sedap atau tidak.Dengan berbelanja serendah RM 6,saya dapat membeli tiga jenis lauk,maklumlah setiap lauk dijual RM 2 sahaja.Memang jimat juga.Cuma,saya hanya memasak satu atau dua lauk lagi untuk tambahan dan kadang kala saya memasak kuih untuk pencuci mulut.Untuk memasak pencuci mulut,ia bergantung kepada kerajinan.

Kali ini teringin pula merasa sagu gula melaka.Sudah lama saya tidak memasak pencuci mulut ni.Kali pertama saya cuba memasak pencuci mulut semasa saya mengajar di Sabah dulu disebabkan ingin membalas kuih yang diberi oleh seorang kakak.Dah 8 tahun agaknya.Pertama kali membuatnya memang menjadi.Bila cuba memasaknya untuk kali kedua beberapa hari yang lepas,alahai tak berapa nak menjadi pula.Begitulah agaknya bila sesuatu perkara tu jarang dilakukan,untuk membuatnya dengan sempurna,ia mungkin akan makan masa.Silapnya kerana sagu kurang masak disebabkan tempoh merendamnya agak sebentar.Walaupun begitu, suami tetap makan dan tak pula dia komen apa-apa.Semalam cuba lagi kerana tdak puas hati.Alhamdulillah,kali ini sudah menjadi.Resipinya:

Bahan A :
* 2 cawan sagu
* 5 cawan air
Bahan B :
* 3 cawan santan
* 2 sudu tepung beras
* 1/2 sudu kecil garam
Bahan C :
* 1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
* 1 cawan air
* 1 cawan air
* 1 helai daun pandan

Cara-cara

1. Cara-cara Adunan A : Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
2. Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
3. Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
4. Cara-cara Adunan B : Panaskan santan, garam, daun pandan dan tepung beras hingga mendidih.Masak hingga santan agak pekat
5. Buang daun pandan dan sejukkan.
6. Cara-cara Adunan C : Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
7. Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
8. Cara menghidang : Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
9. Curahkan Adunan B, diikuti oleh Aduna C

@@@saya suka makan dengan santan pekat.Kebiasaannya dalam resipi menggunakan santan cair sahaja

Tiada ulasan:

Catat Ulasan