Rabu, 14 Ogos 2013

Budaya Menghulurkan Wang Semasa Raya


Salam Lebaran kepada pembaca yang singgah ke blog ini kerana hari raya masih dirai.Lebaran kali ini memang meriah dan memberi seribu makna.Semasa sesi menziarah,saya berfikir sendiri tentang kata-kata seorang rakan guru yang saya panggil akak.Sememangnya kebanyakan rakan guru di sekolah memang terdiri daripada golongan kakak yang lebih senior daripada saya pun.
Berbalik kepada kata-kata akak kepada saya tadi:"mak mentua akak dapat beribu duit raya".Kata -kata itu diucapkan apabila kami bercakap pasal duit raya.Beruntung jika kita bermurah hati menghulurkan wang apabila menziarah terutamanya kepada mereka yang bergelar warga tua.Alangkah bertuahnya jika mempunyai ibu yang selalu mengingatkan kita untuk melakukan kebaikan.
Mak saya juga sering berpesan supaya menghulurkan wang apabila menziarah ibu saudara.Kala itu kami bersepakat adik-beradik untuk menentukan nilai yang akan kami hulurkan nanti.
Perlukah kita menghulurkan wang semasa menziarah terutamanya kepada warga tua?Sukar juga nak menjawabnya tetapi manisnya perbuatan itu jika dapat diamalkan kerana melalui perbuatan yang ikhlas itu,mudah-mudahan rezeki akan diberkati.Lagipun,menghulurkan wang semasa perayaan tidak akan menjadi buah mulut malah akan sentiasa diingati.

@@Seronok dengan budaya mengulurkan wang yang diamalkan dalam keluarga.Orang memberi,kita merasa,ada hari kita akan membalas... 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan