Selasa, 14 Disember 2010

Ceritera Kereta Baharu

Dah lama menunggu kereta baharu.Sebelum ini pernah jengok2 kereta Savvy tapi tak jadi beli kerana kos penyelenggaraannya yang tinggi.Kali ini baru jadi membeli kereta baharu untuk saya.Semestinya kereta auto.
Kali pertama-cuba dulu kaki sampai atau tidak pijak brek.Maklumlah tak cukup inci.Suami beli kereta Gen 2 pula tu.
Kali kedua- hanya tengok2 dulu mana tempat lampu isyarat.Masa mula2 nak cuba,anak lelaki pula yg cuba mmengajar saya.Dia yang baru 5 tahun tapi dah pandai.Saya cuba mainkan gearnya.Macam mana nak undur, ke depan.
Kali ketiga-baru nak cuba bawa kereta.Berkali-kali cuba untuk keluarkan kereta dari laman tapi tak berjaya.Jiran yang baru masuk rumah pula ada di luar,semakin segan jadinya.Mungkin dia tertanya-tanya,kenapalah susah sangat nak keluarkan kereta tu,pintu pagar bukan main besar lagi…Itu andaian sendiri.Tapi andaian itulah yang menyebabkan niat terbantut.Akhirnya tak jadi nak cuba bawa kereta hari itu.
Kali keempat-Susah sangat nak keluarkan kereta,minta suami letak kereta di luar pagar supaya senang.Alhamdulillah,kereta dah ada diluar.Tiba masa nak cuba memandu kereta,baru perasan cermin sisi tak diubah,pandangan sisi tak jelas.Satu lagi masalah..Akhirnya tak jadi juga nak keluar.Alahai..
Kali kelima-Dah semnggu kereta ada depan mata tapi tak berani nak bawa.Tak boleh jadi ni.Ajak suami pergi pasar.Nasib baiklah suami takjadi nak berkayuh nak temankan.Cuba bawa kereta.Alhamdulillah,sampai juga ke pasar.
Kali keenam-berjaya bawa kereta sampai ke pejabat pos walaupun si kecil tu jatuh tersungkur ke depan dan jatuh pula ke bawah gara-gara brek secara megejut apabila melihat ada motor yang laju keluar dari simpang. Masih nak berusaha untuk membiasakan diri di jalan raya.Masalahnya sekarang,perasaan takut masih belum dapat dibuang.Insya Allah,perlahan-lahan akan cuba mengikis perasaan itu.Untuk membawa kereta ke sekolah,buat masa ini belum bersedia lagi.