Khamis, 9 Oktober 2014

Ikan Tongkol Gulai Kuning


Semalam,konon-kononnya malas nak masak kerana nak menanda kertas sejarah 3 dan nak beli nasi di pasar malam saja untuk makan malam.Bila dah jam 5 petang,tiba-tiba malas pula nak ke pasar apabila memikirkan kena bersiap-siap dan ambil masa juga untuk ke pasar malam tu.Makanya, inilah yang saya masak petang semalam.Mudah saja masak gulai ikan tongkol versi Kelantan ni.Tak seberapa pun tapi saya suka masak kuning berbanding kari.

Bahan bahan:
Ikan tongkol
4 biji lada
4 ulas bawang merah
4 hiris lengkuas
1 kunyit
1 sudu kecil rempah biji ketumbar
1 keping asam keping
Garam
Santan secukupnya
Timun, 

Cara cara:
1.Kesemua bahan di atas ditumbuk. Masukkan ke dalam santan dan dimasak dengan api kecil hingga menggelegak. Perlu dikacau selalu.

2.Masukkan ikan, asam keping,masak hingga pecah minyak.Masukkan timun yang dihiris.Bila hampir masak,  masukkan garam dan sedikit perasa.

Nota kaki:Jika ikan direbus dahulu,makin sedap kerana masin dan masam ikan akan terasa.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan