Jumaat, 26 Disember 2014

Syarat Kemasukan ke Kelas Sains T4

Isu PT3 reda seketika dengan musibah terbaru,banjir di Kelantan.Moga-moga segalanya selamat.Doa dan solat hajat perlu dipergiatkan.
Masih lagi berkenaan dengan keputusan PT3.Jika sebelum ni,pelajar yang mendapat semua A dalam mata pelajaran akan masuk ke kelas sains,tapi untuk tahun depan,markah Pentaksiran Sekolah(PS/PBS-band),PT3 dan  Psikometrik digunapakai untuk pemilihan pelajar ke kelas sains.Pelaksanaan PBS digunapakai sepenuhnya.Jika sebelum ini,keputusan PMR sahaja dilihat untuk kelayakan kemasukan ke kelas sains.
PBS merangkumi 4 elemen iaitu PS,PT3,PAJSK dan Psikometrik.
@PS yang berkaitan band yang diperoleh oleh murid
@PT3 yang dijalani oleh pelajar dalam bulan Oktober menggantikan PMR dalam bentuk ujian bertulis
@PAJSK pula markah PJPK dan aktiviti kokurikulum pelajar
@Psikometrik yang dijalani oleh pelajar selepas menduduki PT3 yang dikendalikan oleh kauselor dan berkait rapat dengan minat dan kecenderungan pelajar.

Anak saya yang berada di Tahun 3 pun telah mendapat surat untuk menduduki ujian Psikometrik ini.Maknanya,di sekolah rendah pun pelaksanaan PBS tetap sama.Ujian Psikometrik juga penting untuk kemasukan ke sekolah Teknik atau Kolej Vokasional

tak ramai pelajar dapat keputusan semua A dalam mata pelajaran.Angka tak rasmi,tak sampai 100 orang pun.Di SMKBBSB,alhamdulillah,seorang pelajar yang juga anak kepada guru BI ni telah mendapat 10A.

Nota kaki:Saya mula memahami sebab guru-guru di sekolah meletakkan anaknya di sekolah yang sama,malah ada juga guru yang mengajar anaknya sendiri.Semuanya untuk memastikan kecemerlangan supaya mudah untuk memantau perkembangan anak-anak dalam pelajaran.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan